Dobra odporność jesienią i zimą?
Jest na to sposób! W tym wpisie poznasz naturalne sposoby na wsparcie odporności.
Jak zadbać o odporność?
W okresie jesienno-zimowym nie trudno o infekcję czy przeziębienie. Gro ludzi w tym okresie choruje i łatwo coś od kogoś złapać. Znasz to, gdy do pracy czy szkoły przychodzi ta jedna osoba, która zaczyna kaszleć, kichać czy pociągać nosem i już w kilka dni później coraz więcej osób idzie jej śladem? Tak ja też. O odporność warto dbać nie tylko jesienią czy zimą, ale całym rokiem. Dobra odporność to nie tylko uniknięcie jakiejś infekcji czy przeziębienia, ale także łagodniejszy przebieg choroby, jeśli wystąpi oraz szybsza i efektywniejsza regeneracja. W tym wpisie poznasz sposoby na wsparcie odporności oraz poznasz przepis na owsiankę wzmacniającą odporność.
- jedz kolorowo- kolorowe owoce i warzywa to źródło przeciwutleniaczy i witamin w tym witaminy C, która naturalnie wspiera odporność. Postaw na borówki, paprykę, maliny, truskawki, dynię, marchew, porzeczki.
- wysypiaj się- przemęczony organizm znacznie łatwiej chwyta infekcje
- jedz kiszonki- zawierają prozdrowotne substancje, wspierają zdrowie jelit oraz zawierają sporo witaminy C. Wybieraj kiszone ogóki, paprykę, rzodkiewki, ale postaw też na zakwas z buraka czy kefir
- ćwicz,spaceruj,uprawiaj aktywność fizyczną- sprawne ciało to nie tylko komfort ale i sprawny układ odpornościowy
- suplementuj witaminę D- obowiązkowa w tym okresie
- ogranicz przetworzone jedzenie- bardzo przetworzone jedzenie jest w głównej mierze pozbawione witamin i działa prozapalnie na organizm
- włącz tłuste ryby do jadłopisu-ryby są doskonałym źródłem kwasów omega-3, które kompleksowo wspierają orgaznim i mają działanie przeciwzapalne
- włącz do diety kurkumę,cynamon,imbir-te przyprawy są źródłem związków o charakterze przeciwzapalnym
- postaw na laktoferynę lub maślan sodu-są to związki naturalnie wspierające odporność oraz doskonale wpierają układ pokarmowy
- włącz czosnek do diety- ma działanie bakteriobójcze oraz jest bogaty w przeciwzapalne związki
Przepis na owsiankę antyoksydacyjną
- 50g płatków owsianych
- szczypta cynamonu
- 1/2 łyżeczki kakao
- łyżeczka erytrytolu
- garść borówek
- 3/4 szklanki mleka
- łyżka pestek dyni
- 1/2 opakowania jogurtu Skyr
- 1/2 banana
Płatki owsiane wymieszaj z erytrytolem i zalej mlekiem. Gotuj na średnim ogniu do wchłonięcia płynu. Gotową owsiankę wymieszaj z kakao i cynamonem oraz z pokrojonym bananem. Przełóż owsiankę do miseczki. Dodaj borówki, pestki i jogurt. Smacznego!