Dobra odporność jesienią i zimą?

Jest na to sposób! W tym wpisie poznasz naturalne sposoby na wsparcie odporności.

Jak zadbać o odporność?

W okresie jesienno-zimowym nie trudno o infekcję czy przeziębienie. Gro ludzi w tym okresie choruje i łatwo coś od kogoś złapać. Znasz to, gdy do pracy czy szkoły przychodzi ta jedna osoba, która zaczyna kaszleć, kichać czy pociągać nosem i już w kilka dni później coraz więcej osób idzie jej śladem? Tak ja też. O odporność warto dbać nie tylko jesienią czy zimą, ale całym rokiem. Dobra odporność to nie tylko uniknięcie jakiejś infekcji czy przeziębienia, ale także łagodniejszy przebieg choroby, jeśli wystąpi oraz szybsza i efektywniejsza regeneracja. W tym wpisie poznasz sposoby na wsparcie odporności oraz poznasz przepis na owsiankę wzmacniającą odporność. 

  • jedz kolorowo- kolorowe owoce i warzywa to źródło przeciwutleniaczy i witamin w tym witaminy C, która naturalnie wspiera odporność. Postaw na borówki, paprykę, maliny, truskawki, dynię, marchew, porzeczki. 
  • wysypiaj się- przemęczony organizm znacznie łatwiej chwyta infekcje
  • jedz kiszonki- zawierają prozdrowotne substancje, wspierają zdrowie jelit oraz zawierają sporo witaminy C. Wybieraj kiszone ogóki, paprykę, rzodkiewki, ale postaw też na zakwas z buraka czy kefir
  • ćwicz,spaceruj,uprawiaj aktywność fizyczną- sprawne ciało to nie tylko komfort ale i sprawny układ odpornościowy
  • suplementuj witaminę D- obowiązkowa w tym okresie
  • ogranicz przetworzone jedzenie- bardzo przetworzone jedzenie jest w głównej mierze pozbawione witamin i działa prozapalnie na organizm
  • włącz tłuste ryby do jadłopisu-ryby są doskonałym źródłem kwasów omega-3, które kompleksowo wspierają orgaznim i mają działanie przeciwzapalne
  • włącz do diety kurkumę,cynamon,imbir-te przyprawy są źródłem związków o charakterze przeciwzapalnym
  • postaw na laktoferynę lub maślan sodu-są to związki naturalnie wspierające odporność oraz doskonale wpierają układ pokarmowy
  • włącz czosnek do diety- ma działanie bakteriobójcze oraz jest bogaty w przeciwzapalne związki 

Przepis na owsiankę antyoksydacyjną

  • 50g płatków owsianych
  • szczypta cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kakao
  • łyżeczka erytrytolu
  • garść borówek 
  • 3/4 szklanki mleka
  • łyżka pestek dyni
  • 1/2 opakowania jogurtu Skyr
  • 1/2 banana

Płatki owsiane wymieszaj z erytrytolem i zalej mlekiem. Gotuj na średnim ogniu do wchłonięcia płynu. Gotową owsiankę wymieszaj z kakao i cynamonem oraz z pokrojonym bananem. Przełóż owsiankę do miseczki. Dodaj borówki, pestki i jogurt. Smacznego!